פרופ' רן ויידס
מחקר
חלבוני Tenm (הידועים גם כ Odz או Teneurin) מהווים חלק חשוב בהתפתחות ובהומאוסטאזיס. במעבדתנו אנו חוקרים אותם במגוון רחב של שיטות.
משפחת חלבונים אלו שמורה מאוד בכל ממלכת החי, והם מתווכים אינטראקציות בין תאיות. הם חלבונים טרנסממברנלים שמגיבים באופן הומופילי בין תאים קרובים, ע"י כך שחלבוני ה- Tenm בתאים סמוכים מגיבים כליגנד ורצפטור האחד לשני. בנוסף לקשרים הומופילים אלו, הם גם מגיבים לליגנדים חוץ תאיים נוספים כגון Latrophilins.
בעקבות מגע עם ליגנד, אותות מועברים בין תאים ע"י חלבוני ה- Tenm באמצעות מנגנונים שונים. לאחר הקישור החלבונים נחתכים ומשנים את הבקרה של שלד התא. ברגע שיש שפעול, מקטע תוך תאי עובר טרנסלוקציה מהצד הפנימי של ממברנת התא לגרעין על מנת לווסת שעתוק.
חלבוני Tenm מבוטאים באיברים וברקמות שונים, ונפוצים בעיקר במערכת העצבים בכל המינים בממלכת החי. הם מכוונים עצבית מציאת מסלולים, ברירת מגע, יצירת סינפסות ופלסטיות בעיקר בשלבי ההתפתחות. כאשר בבוגרים הוויסות הפלסטי העצבי חוזר על עצמו שוב ושוב, ובהם הם מעורבים בלמידה, זיכרון והתנהגות.
מעבר למערכת העצבים, אינטראקציות של חלבונים אלו מעורבות גם בהתפתחות והומאוסטאזיס של סוגי תאים ורקמות אחרים הכוללים תאי דם, לב, גפיים, שורות תאי נבט ושריר.
בהתחשב באופי השמור של מסלולי האותות הידועים בהם מעורבים ה- Tenm, ממצאים במין מסוים רלוונטיים לכלל מערכת החי, מחסרי חוליות פשוטים ועד האדם.
במעבדתנו אנו חוקרים את הגנים Tenm והמסלולים שבהם הם מעורבים בזבוב הפירות Drosophila melanogaster, ומשלבים במחקרנו גישות שונות הכוללות שיטות של גנטיקה מולקולרית, ביוכימיה של חלבונים, התנהגות ושימוש בכלים ביואינפורמטיים ברמות שונות של מערכות: התא, הרקמה והאורגניזם השלם.
קורסים
80-208
80-463
80-557
80-751
80-855
אמצעי התקשורת
תאריך עדכון אחרון : 28/04/2022