דרוש/ה פוסט-דוק לפרויקט מיידי

מוות תאי מתוכנת בציאנובקטריה מקבעת החנקן טריכודזמיום לציאנובקטריה מקבעת החנקן טריכודזמיום חשיבות גלובלית בייצרנות הראשונית באוקיינוסים ובסילוק פחמן דו חמצני מהאטמוספירה ע"י יצירת פריחות ענק על פני שטח האוקיאנוסים הטרופים. בטריכודזמיום קיים מוות תאי מתוכנת אשר שפעולו גורם לקריסה של ביומסה ושקיעתה. במחקר המוצע נבחן הקשר בין תמותה ע"י מוות תאי מתוכנת וסילוק מהיר של פחמן מהשכבות העליונות למעמקים. לפרויקט הממומן נדרש/ת פוסט-דוק לעבודת מעבדה ושדה מאתגרת . לפרויקט זה דרושים ידע ונסיון מולקולרי ועבודה ביואינפורמטית. רקע ונסיון בעבודה בים יתרון. הפרויקט ממומן ע"י BSF . התחלה מיידית או תוך ששה  חודשים.

יש לשלוח קורות חיים: דר אילנה ברמן פרנק , פקולטה למדעי החיים אוניברסיטת בר- אילן

טל     03-5318214

irfrank@mail.biu.ac.il

ולמידע נוסף: 0542440261  אילנה

AVAILABLE POST-DOC POSITION

PROJECT: PROGRAMMED CELL DEATH IN THE MARINE CYANOBACTERIUM TRICHODESMIUM: IMPLICATIONS FOR VERTICAL FLUXES OF CARBON AND NITROGEN.

Nitrogen-fixing cyanobacteria contribute significantly to oceanic N and C cycling. While factors controlling biomass growth and bloom formation have been studied extensively, regulation of mortality processes, especially those leading to massive crashes, are not well characterized.  The nitrogen fixing cyanobacterium, Trichodesmium spp  is globally responsible for > 50% of new nitrogen inputs into the oceans and  undergoes an autocatalyzed programmed cell death (PCD) in response to phosphorous and iron starvation, high irradiance, and oxidative stress.  This project aims at examining PCD in Trichodesmium and the influence of PCD on vertical carbon and nitrogen flux from the euphotic zone.  A post-doc position at BIU is available immediately. The project is funded for 3 years and combines laboratory and field work. The project requires a background and experience in the application of molecular tools to marine/microbial ecology.

For further information please contact:Dr. Ilana Berman-Frank, Mina and Everard Faculty of Life Sciences, Bar-Ilan University  (irfrank@mail.biu.ac.il)

Telephone: 972-54-2440261