הקורסים בתקופה ג' (חובה במתכונת מדעי היסוד)
קורס 80678 – פרויקט מחקר מדעי
נושאי המחקר לפרויקט ייבחרו מבין שלוש אופציות:
- ניתוח גנומים אישיים מתוך מאגרי מידע, או אף הגנום של הסטודנט עצמו (סטודנטים שירצו לחקור את הגנום של עצמם צריכים לקחת בחשבון שיש עלות לריצוף). הסטודנט יבצע את הפרויקט בעזרת הכלים השונים הנלמדים בתוכנית ובפיקוח מנחה הפרויקט.
- פרויקט בנושא אחד הקורסים של התוכנית ובשיתוף מעבדות המחקר בבר-אילן. באוניברסיטה קיימות כעשר קבוצות מחקר שעוסקות בתחומי החישוביות הביו-רפואית, ועוד מספר דומה של קבוצות העוסקות בנושאים משיקים.
- פרויקט בנושא המוצע על-ידי הסטודנט עצמו. הניסיון מלמד, שתוך כדי עבודתם הקלינית רופאים זוכים להיכרות עם בעיות מחקריות וקליניות רלוונטיות, אשר ניתן להתמודד איתן בכלים חישוביים. מחקר כזה יכול להתבצע בהנחיה משותפת של רופא בכיר מבתי החולים וחוקר מסגל התוכנית.
קורס 80677 – סמינריון בגנומיקה ובחישוביות ביו-רפואית
מדי שבוע יתנהלו דיונים ביקורתיים בהנחיית אחדים מהסטודנטים אודות מאמרים מרכזיים ופורצי דרך, שהתפרסמו לאחרונה בכתבי-עת מדעיים מובילים בתחומי הגנומיקה והחישוביות הביו-רפואית.
קורס העשרה מתוקשב – מתכנות פייתון בסיסי לאלגוריתמים גנטיים
התוכנית אינה מתעתדת להכשיר את בוגריה כמתכנתים (כאלה יש בשפע). מטרתה היא להכשיר אותם לעשות את החיבור הכה ייחודי בין עולם הרפואה לעולם המחשבים, ולכן, הכוונה היא שבוגרי התוכנית יוכלו לתקשר/להשתתף עם מתכנתים בפיתוח פתרונות תוכנה לבעיות רפואיות. יחד עם זאת, במחזורים הקודמים סטודנטים רבים ביקשו בכל-זאת לרכוש כישורי תכנות בסיסי, על מנת שיוכלו להתנסות בעצמם ו״לגעת בידיים״ בתחום מופלא זה. לפיכך, אנחנו נלמד תכנות באוריינטציה מחקרית, תוך התמקדות בצד המעשי הנדרש למחקרים בתחום הגנומיקה והחישוביות הביו-רפואית. הקורס יסתיים בפרויקט תכנות של אחד הכלים היעלים ביותר לכל מחקר – אלגוריתם גנטי.
קורס העשרה מתוקשב –Deep Learning וחישוב אבולוציוני
קורס זה הינו קורס משלים, בגישה מעשית, לקורס ״למידת מכונה לכריית מידע רפואי״. עולם הבינה המלאכותית עובר מהפכה של ממש בשנים האחרונות. לצד דהירתן של מכוניות אוטונומיות, פריחתם של העוזרים האישיים, סוכני שירות הלקוחות האוטומטיים וכד׳, גם אפליקציות שונות בתחום הרפואי הופכות תבוניות יותר ויותר, רבות בזכות טכנולוגיית ה-Deep Learning. פריצות הדרך מתרחשות בכל תחום, החל מאבחון מדויק יותר באמצעות ראייה ממוחשבת, דרך הפקת תובנות בעזרת ניתוח טקסטים ממאמרים מדעיים או מאמירות של מטופלים ברשתות חברתיות, וכלה בניבוי מותאם אישית של תגובת גידול סרטני לטיפול זה או אחר. השיעורים יציגו הן את הבסיס האלגוריתמי לטכנולוגיות אלה, הן את הכלים לממש אותן והן את האפליקציות העכשוויות בשוק.